Projectes demencials: La brigada Vilas-Boas

brigada

Encara que Portugal es va mantenir neutral durant la Segona Guerra Mundial, una unitat militar portuguesa va intervenir activament en el conflicte. Considerats en l’actualitat com vertaders herois nacionals, les gestes dels membres de l’anomenada Brigada Vilas-Boas van romandre classificades durant dècades per qüestions diplomàtiques.

En essència, la Brigada Vilas-Boas era un comando d’intervenció ràpida que va vendre llençols, tovalloles i cobertors a tots dos bàndols durant els anys de guerra (“Pátria e toalhas!” era el seu crit de guerra), en missions terriblement arriscades (el bombardeig de cobertors sobre la costa nord-africana el 1943 o l’aprovisionament de mocadors de butxaca als soldats nord-americans de la 101 Aerotransportada encerclats en Bastogne) on els seus membres demostraren una vegada i una altra un heroisme poc comú.

Directament a la categoria de llegenda ha passat la missió coneguda com “El salt sobre La Maddalena”, on el temerari capità Alfredo Merceneiro va saltar en paracaigudes sobre l’illa de La Maddalena, on estava empresonat Mussolini, per fer-li arribar uns llençols de percal de 180 fils i un barnús de dutxa. En ser preguntat per un periodista, anys després de la guerra, si no tenia remordiments per haver proporcionat comoditats al dictador Italià, es conta que Marceneiro, amb un mig somriure, va respondre al seu interlocutor: “Roupão coçava”.*

*“El barnús era dels que piquen”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


A %d bloguers els agrada això: